En matig och smakrik vegetarisk örtrisotto med pistagenötspesto. Med avorioriset blir rätten extra näringsrik. (Avorioris är ett specialbehandlat ris med gulaktig färg och högt näringsinnehåll.)
För 4 personer
Ingredienser
- 1 msk olivolja
- 15 g smör
- 1 st gul lök
- 1 st vitlöksklyfta
- 350 g avorioris
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 l vatten
- 1,5 dl basilikablad
- 0,5 dl plockad persilja
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 msk pistagenötter
- 1 dl riven parmesanost
- 1 msk olivolja
- 500 g primörer, till exempel sparris, bondbönor och späda morötter
- salt
- peppar
Gör så här
- Koka först primörerna: Lägg primörerna i en kastrull med kokande, lättsaltat vatten. Låt dem koka hastigt så behåller de sin krispighet. Häll av vattnet och lägg primörerna i en skål. Ställ åt sidan.
- Gör risotton: Hacka löken och en vitlöksklyfta. Hetta upp olivolja och smör i en tjockbottnad kastrull. Fräs löken och vitlöken tills den blir mjuk. Strö över riset och låt det fräsa med tills det blir genomskinligt. Koka upp 1 liter vatten bredvid under tiden.
- Häll vinet på riset och låt det koka in. Späd med lite av det kokande vattnet i taget och låt riset svälla under ständig omrörning på medeltemperatur.
- Efter 15-20 minuter börjar vätskan ta slut. Kontrollera då riset. Det ska vara mjukt på insidan och ha en liten kärna i mitten.
- Hacka basilikan, persiljan och vitlöken och lägg i en bunke. Krossa pistagenötterna grovt i en mortel. Vänd ned dem i örterna tillsammans med parmesanosten och olivolja.
- Rör ned pistagenötspeston i risotton och smaka av med salt och peppar. Vänd ned de kokta grönsakerna och hetta upp risotton hasigt. Servera.