- 1 stor gul lök, små tärningar
- 2 dl cashewnötter
- 2 msk olivolja, plus extra för att pensla
- 4 vitlöksklyftor, hackade
- 2,2 dl kokt brunt ris
- 1 burk linser, avrunna och sköljda
- 4 msk ströbröd
- 1,1 dl grönsaksbuljong
- 1 tsk torkad basilika
- 1 msk färsk timjanblad plus extra till garnering
- 6 portobello svamp, stjälkar och gälar tas bort
- 1 tomat, skivad i tunna skivor
- Havssalt
- Nymalen svartpeppar
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader
2. I stor stekpanna, stek löken och cashewnötter med 2 msk olivolja på medelhög värme. Krydda med salt och peppar och stek tills löken är mjuk och lätt brynt. Tillsätt vitlök och låt koka ett par minuter.
3. I en stor skål kombinera lökblandning, brunt ris, linser, ströbröd, grönsaksbuljong, basilika och timjan. Blanda och smaka av med salt och peppar. (Fyllningen kan göras upp till tre dagar i förväg och förvaras täckt i kylskåp.)
4. Pensla båda sidor av svampen lätt med olivolja och placera ovansidan nedåt på en oljad plåt eller i ugnsfast form. Fyll svamparna med ca 1 dl fyllning, och tryck sedan på en skivad tomat ovanpå fyllningen. (Svampen kan fyllas och läggas på en bakplåt dagen innan du planerar att baka och servera dem.)
5. Grädda i cirka 30 minuter eller tills fyllningen är brynt och svamp börjar släppa juice. Garnera med extra färsk timjan blad.