Ljuvliga stekta auberginesnurror fyllda med tomater, lök, vitlök och chili. Toppa dina snurror med pinjenötter och ringla en frisk myntasås runt om.
Auberginesnurror
- 2 auberginer (à 300 g)
- 1/2 msk salt
- 1 dl pinjenötter
- olivolja
Mynta- och tahinisås
- 1 vitlöksklyfta
- 1 kruka mynta
- 1/2 dl tahini (sesamfröpaste)
- 1 dl yoghurt (3%)
- 1 citron (färskpressad juice)
- 1/2 tsk torkad mynta
- färsk mynta eller persilja till garnering
- salt
- svartpeppar
Fyllning
- 1 ask körsbärstomater (à ca 250 g)
- 1 kruka persilja
- 1 rödlök
- 2 vitlöksklyftor
- ev 1 grön chilifrukt (t ex spansk peppar)
- 1 msk olivolja
- 3 kvistar rosmarin
- 1/2 burk kokt matvete (à ca 200 g)
- 1/2 krm spiskummin
- 2 krm salt
- svartpeppar
Gör så här
- Auberginesnurror: Skär auberginerna på längden i 1/2-1 cm tjocka skivor. Strö salt över skivorna. Låt dra.
- Rosta pinjenötterna i en het, torr stekpanna tills de får lite färg.
- Sås: Skala och finhacka vitlöken. Grovhacka myntan, spara några blad till garnering. Mixa alla ingredienser till såsen med en stavmixer. Spä ev med lite vatten om den verkar tjock.
- Fyllning: Skär tomaterna i kvartar. Plocka bladen från persiljan. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Finhacka rosmarinen.
- Fräs lök, vitlök och chili i olivolja tills löken blir mjuk och glansig. Tillsätt avrunnet matvete, rosmarin och spiskummin, fräs ytterligare några minuter.
- Ta från värmen och blanda ner tomater, persilja och salt. Låt svalna.
- Torka aubergineskivorna med hushållspapper. Stek i rikligt med olivolja i 2-3 minuter på varje sida. Låt rinna av på hushållspapper.
- Lägg aubergineskivorna 2 och 2 omlott. Skeda på fyllning och rulla ihop. Ställ på tallrikar. Strö över pinjenötter och ringla såsen runt.