Auberginesnurror med mynta- och tahinisås

den

Ljuvliga stekta auberginesnurror fyllda med tomater, lök, vitlök och chili. Toppa dina snurror med pinjenötter och ringla en frisk myntasås runt om.

663328-Auberginesnurror_med_mynta-_och_tahinis-s-a (1)För 6 personer

Auberginesnurror

  • 2 auberginer (à 300 g)
  • 1/2 msk salt
  • 1 dl pinjenötter
  • olivolja

Mynta- och tahinisås

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka mynta
  • 1/2 dl tahini (sesamfröpaste)
  • 1 dl yoghurt (3%)
  • 1 citron (färskpressad juice)
  • 1/2 tsk torkad mynta
  • färsk mynta eller persilja till garnering
  • salt
  • svartpeppar

Fyllning

  • 1 ask körsbärstomater (à ca 250 g)
  • 1 kruka persilja
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ev 1 grön chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 1 msk olivolja
  • 3 kvistar rosmarin
  • 1/2 burk kokt matvete (à ca 200 g)
  • 1/2 krm spiskummin
  • 2 krm salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Auberginesnurror: Skär auberginerna på längden i 1/2-1 cm tjocka skivor. Strö salt över skivorna. Låt dra.
  2. Rosta pinjenötterna i en het, torr stekpanna tills de får lite färg.
  3. Sås: Skala och finhacka vitlöken. Grovhacka myntan, spara några blad till garnering. Mixa alla ingredienser till såsen med en stavmixer. Spä ev med lite vatten om den verkar tjock.
  4. Fyllning: Skär tomaterna i kvartar. Plocka bladen från persiljan. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Finhacka rosmarinen.
  5. Fräs lök, vitlök och chili i olivolja tills löken blir mjuk och glansig. Tillsätt avrunnet matvete, rosmarin och spiskummin, fräs ytterligare några minuter.
  6. Ta från värmen och blanda ner tomater, persilja och salt. Låt svalna.
  7. Torka aubergineskivorna med hushållspapper. Stek i rikligt med olivolja i 2-3 minuter på varje sida. Låt rinna av på hushållspapper.
  8. Lägg aubergineskivorna 2 och 2 omlott. Skeda på fyllning och rulla ihop. Ställ på tallrikar. Strö över pinjenötter och ringla såsen runt.