Bönsallad från Sicilien

den

Bönor som på Sicilien är en salladsblandning av haricots verts, tomater och lök. Du kokar haricots verts snabbt så de behåller sin spänst och kyler dem sedan. Du blandar sedan det kryddiga tomathacket med bönorna.

578994-B-nor_som_p-_Sicilien-bonor_sicilien_B0507För 4 personer

  • 500 g haricots verts
  • 2 plommontomater
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 cm olivolja
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Ansa bönorna och koka dem i lättsaltat vatten tills de är al dente. Kyl snabbt i kallt vatten.
  2. Skålla tomaterna. Skala dem, kärna ur och tärna tomatköttet.
  3. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Blanda lök och olivolja med tomaterna. Salta och peppra.
  4. Ta upp bönorna, låt dem rinna av och torka dem. Blanda bönorna med tomathacket och lägg upp i en skål.

TIPS! Se till att bönorna har ordentligt tuggmotstånd. Om man kyler kokta grönsaker snabbt i kallt vatten behåller de sin spänst och färg, det gäller inte minst gröna grönsaker som bönor och broccoli.