Sallad
- 2 dl farro eller matvete
- 1 knippe sparris (à 250 g)
- 1 liten fänkål (à 250 g)
- 1 dl skalade hasselnötter
- 2 tsk japansk soja
- 250 g små tomater (gärna olika färger)
- 1 päron
- 1 rödlök
- 1 påse blandade salladsblad (à 65 g)
Örtvinägrett
- 3 msk olivolja
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 tsk honung
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 msk hackad persilja
- 1/2 tsk flingsalt
- 1 krm peppar
Avokado- och bönröra
- 1 förp stora vita bönor (à 400 g)
- 2 mogna avokador
- 1 msk tahini (sesampaste)
- 2 msk hackad koriander
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 2 krm salt
- 1 krm peppar
- ev 2 msk vatten
Gör så här
- Sallad: Koka farron eller matvetet enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
- Bryt bort den nedre torra delen på sparrisen. Skär sparrisen i 3 delar.
- Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av och lägg sparrisen i isvatten tills den är kall.
- Ansa och skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin eller med en osthyvel. Lägg ner i isvattnet så den blir krispig.
- Rosta nötterna i en torr stekpanna. Tillsätt sojan och låt koka in. Låt svalna.
- Örtvinägrett: Blanda samtliga ingredienser i en skål. Krydda med flingsalt och peppar.
- Avokado- & bönröra: Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon.
- Mixa bönor och avokado med tahini, koriander, citronjuice, salt och peppar och eventuellt med vatten.
- Sallad: Halvera tomaterna. Dela, kärna ur och skär päronet i skivor. Skala, dela och skiva löken tunt.
- Lyft upp sparris och fänkål och lägg på hushållspapper.
- Blanda farro eller matvete, sparris, fänkål, tomater, päron, rödlök och salladsblad med vinägretten. Lägg upp på ett fat, strö över nötterna. Bjud salladen med avokado- och bönröra.