Påsktårta

den

Underbart krämig påsktårta som har sin självklara plats på påskbordet

Tid: 40 min + 40 min i ugn

30680_15654916 bitar

  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl råsocker

Fyllning:

  • 5 dl vispgrädde
  • 400 g rumsvarm Nutella
  • 0,5 dl apelsinjuicekoncentrat
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • 1 msk vaniljsocker

Topping:

  • 2 askar Noblesse
  • chokladägg

Fågelbo:

  • 1 dl socker
  • 0,5 apelsin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och häll i mjölken. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner de torra ingredienserna och tillsätt smörmjölken. Rör till en jämn smet.
  2. Häll smeten i en smord, bröad form. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Känn med sticka att den är klar. Låt tårtbottnen kallna.

Fyllning

  1. Vispa grädden. Vänd ner Nutella i lite mer än hälften av grädden. Vänd ner juice, apelsinskal och vaniljsocker i resten av grädden.
  2. Dela tårtbottnen i 3 delar med en lång kniv. Fördela nutellafyllningen mellan de tre delarna. Toppa tårtan med apelsingrädden och täck även kanterna. Lägg noblesschokladen omlott runt tårtan och toppa med chokladägg.

Fågelbo

  1. Smält försiktigt socker i en stekpanna under omrörning. Sockret ska bli gyllene men inte brännas så var försiktig med värmen. Ta bort från plattan och låt svalna något. Sockret ska nu rinna långsamt.
  2. Dela en apelsin och lägg på ett bakplåtspapper. Ringla över det smälta sockret i ett korstvärsan mönster och låt sockret stelna helt, ca 30 min.
  3. Lossa försiktigt sockret från apelsinen. Bilda ett fågelbo liknande näste mitt på tårtan av antingen hela kreationen eller av delarna om den går itu. Fyll korgen med chokladägg. Servera direkt, sockret smälter efter några timmar i grädden.