Skapa underbar sommarkänsla med rabarberkompott! Krossa kardemummakärnorna själv med en mortel, det ger en hemtrevlig känsla och sprider ljuvlig doft
Tid: 25 min
- 1,5 liter färsk eller fryst rabarber
- 2,5 dl socker
- 1 dl vatten
- 1 tsk kardemummafrö krossade i mortel
- 0,5 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
- 3 dl turkisk yoghurt
- 1 msk flytande honung
- 2 smulade biscotti eller andra kakor
Gör så här
- Skala rabarbern om den är grov. Skär i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med socker, vatten och kardemumma. Låt koka på ganska svag värme tills sockret och vattnet kokat in i rabarbern.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda fröna (eller pulvret) med yoghurten.
- Fördela yoghurten i glas eller små skålar. Ringla lite honung på yoghurten, häll kompott över och avsluta med kaksmul och eventuellt lite mer kardemumma.