Smarriga vitlöks- och oreganojärpar som serveras till en pastasallad med härliga rödbetor och fetaost blir en perfekt söndagslunch! Bonus: receptet på en rödvinsvinägrett som passar utmärkt till järparna och pastasalladen.
- 2 – 4 rödbetor
- 400 g pasta (t ex penne)
- 1 rödlök
- 100 g fetaost
- 3/4 dl vinägrett
Järparna
- 500 g köttfärs
- 1/2 dl mjölk
- 1 ägg
- 2 msk ströbröd
- 1 – 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk oregano
- 1 tsk timjan
- 1 1/2 tsk salt
- 2 krm peppar
- 1 msk olja till stekning
Rödvinsvinägrett
Rör ihop 2 msk olivolja, 3 msk rödvinsvinäger, 2 tsk socker, 1 krm salt, 1 krm peppar och lite hackad persilja.
Gör så här
- Börja med att koka rödbetorna med skal i rikligt med vatten.
- Koka pastan enligt anvisning på paketet.
- Skala och skär löken i strimlor. Blanda med pastan. Smula ner fetaosten. Häll över vinägretten.
- Skala och tärna rödbetorna och vänd försiktigt ner dem i pastan.
- Järpar: Blanda alla ingredienser till järparna. Krydda med salt och peppar. Forma 4 större eller 8 mindre järpar (för 4 port). Trä ev upp på spett. Stek i olja, eller grilla.