Kotlett med örttäcke och rostade rotfrukter

den

En smakexplosion av örter förhöjer en vanlig kotlett. Med rostade rotfrukter till passar den såväl vår som höst.

Tid: 1 tim 20 min

30669_156521För 6 personer

  • 1,3 kg benfri kotlett, gärna rapsgris
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 msk olja

Örttopping:

  • 1 kruka basilika eller blandade valfria örter
  • 0,5 minibaguette gärna gårdagens
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl västerbottensost
  • 1 tsk örtsalt

Rostade rotfrukter:

  • 1,5 kg blandade rotfrukter t ex morot, palsternacka, jordärtskocka
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 msk fänkålsfrön
  • 1 tsk örtsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Börja med att skala och tärna alla rotfrukter. Blanda olja, citron, senap, fänkålsfrön och salt till en marinad. Vänd runt alla rotfrukter i marinaden och stjälp upp på en ugnsplåt.
  2. Salta och peppra kotletten. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttet runt om. Bryn lite extra på fettsidan om sådan finns. Lägg köttet i en ugnsform.

Örttoppingen:

  1. Lägg alla ingredienserna till örttoppingen i en mixer/matberedare och mixa till ett grönt smul. Täck köttet med toppingen och stek i mitten av ugnen till en innertemperatur på 70°, ca 1 timme.
  2. När köttet varit inne i 20 min, ställ in rotfrukterna i ugnen och rosta tills de är mjuka och lätt gyllene. Köttet och grönsakerna bör vara klara samtidigt.
  3. Skär kotletten i tunna skivor och servera med rotfrukterna och ev en grönsallad.