En smakexplosion av örter förhöjer en vanlig kotlett. Med rostade rotfrukter till passar den såväl vår som höst.
Tid: 1 tim 20 min
- 1,3 kg benfri kotlett, gärna rapsgris
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 1 msk olja
Örttopping:
- 1 kruka basilika eller blandade valfria örter
- 0,5 minibaguette gärna gårdagens
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl västerbottensost
- 1 tsk örtsalt
Rostade rotfrukter:
- 1,5 kg blandade rotfrukter t ex morot, palsternacka, jordärtskocka
- 0,5 dl olivolja
- 2 msk pressad citronsaft
- 1 msk dijonsenap
- 0,5 msk fänkålsfrön
- 1 tsk örtsalt
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°. Börja med att skala och tärna alla rotfrukter. Blanda olja, citron, senap, fänkålsfrön och salt till en marinad. Vänd runt alla rotfrukter i marinaden och stjälp upp på en ugnsplåt.
- Salta och peppra kotletten. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttet runt om. Bryn lite extra på fettsidan om sådan finns. Lägg köttet i en ugnsform.
Örttoppingen:
- Lägg alla ingredienserna till örttoppingen i en mixer/matberedare och mixa till ett grönt smul. Täck köttet med toppingen och stek i mitten av ugnen till en innertemperatur på 70°, ca 1 timme.
- När köttet varit inne i 20 min, ställ in rotfrukterna i ugnen och rosta tills de är mjuka och lätt gyllene. Köttet och grönsakerna bör vara klara samtidigt.
- Skär kotletten i tunna skivor och servera med rotfrukterna och ev en grönsallad.