När du tillagar det här sagolika receptet sätts dina kockkunskaper på prov. Fläskytterfilén gnids in med starka kryddor innan det grillas och ackompanjeras med en briljant getost- och primörrisoni.
- 800 g fläskytterfilé i bit (benfri kotlett)
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 lagerblad
- 1 tsk timjan
- 1 tsk citronpeppar
Risoni
- 1 bit getost à ca 50-75 g
- 2 dl risoni
- 2 dl mellangrädde
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
Grönsaker
- 1 msk olivolja
- 2 tomater
- 1/3 bit sommarvitkål (ca 200 g för 4 port)
- 10 sparrisar
- 4 salladslökar
- 1 ask körsbärstomater
- 1 burk kronärtskocksbottnar (à 390 g)
- 1/2 tsk salt
- 1 krm peppar
Gör så här
- Tänd grillen. Krossa kryddorna i en mortel och blanda med olja, gnid in fläsket med kryddblandningen.
- Grilla köttet på låg temperatur runt om så att det blir en vacker yta. Vänd några gånger. Grilla köttet till 65°C och låt det vila innan det skärs upp i skivor.
- Risoni: Koka risonin enligt anvisning på paketet. Koka upp grädden och smula ner getosten. Tillsätt salt och peppar. Blanda grädde, getost och risoni.
- Grönsaker: Skär ett kryss i tomaterna. Lägg dem i kokande vatten i ca 10 sekunder. Skala dem och skär i klyftor.
- Skölj och ansa grönsakerna. Halvera körsbärstomaterna och skär övriga grönsaker i bitar. Råstek allt utom körsbärstomaterna krispigt i olivolja. Tillsätt salt och peppar och vänd ner alla grönsakerna i risonin.
- Servera grönsaksrisonin med skivat kött. Strö lite flingsalt på toppen.