Gröna plättar med limesmör

Plättar går att variera precis hur mycket som helst. I det här receptet beskrivs gröna plättar med spenat och chili, vilket gör dem lika goda som nyttiga. Stek dem i rikligt med smör och låt rinna av på papper så håller de sig frasiga. Man kan enkelt göra rätten laktosfri genom att använda laktosfritt- eller mjölkfritt smör. Limesmöret förhöjer hela rätten genom att bidra med lite syrlighet.

Gröna plättarFör 4 personer

  • 1 påse färsk spenat (250 g)
  • 125 g salladslök
  • 2 gröna chilifrukter
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 ägg + 1 äggvita
  • 50 g smält smör
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1½ dl mjölk
  • olivolja till stekning

Limesmör

  • 10o g rumstempererat smör

Gör så här

  1. Börja med limesmöret. Blanda alla ingredienser. Lägg på ett ark plastfolie och rulla till en korv. Vrid ändarna på plastfolien och låt smöret stelna i kylen.
  2. Fräs spenaten i en stekpanna tills den har sjunkit ihop helt. Hacka spenaten grovt och ställ åt sidan.
  3. Strimla salladslöken fint. Dela, kärna ur och finstrimla chilin.
  4. Vispa ihop mjöl, bakpulver, 1 ägg, smält smör, salt, spiskummin och mjölk i en stor bunke. Vispa tills smeten är helt slät.
  5. Blanda ner salladslök, chili och spenat.
  6. Vispa äggvitan hårt och vänd försiktigt ner den i smeten.
  7. Stek plättar av smeten, 2 msk smet per plätt, i rikligt med olja i en stekpanna. Stek på varje sida tills de får en vacker och gyllene färg. Lägg över på hushållspapper och håll varmt. Servera med limesmör.

För alla? Innehåller gluten och mjölk.

Tips 

Limesmöret är lika gott till kött eller grönsaksrätter. Gör gärna extra mycket och spara i frysen.

Receptet kommer från Buffé