Minipanettone

den

45 min + 40 min jäsning, 175 grader

10 STYCKEN
  •  ägg, 2 ägg + 1 äggula
  •  8 dl vetemjöl special
  •  12 g torrjäst
  •  1 dl strösocker
  •  1 tsk vaniljsocker
  •  0.5 tsk salt
  •  2 dl ljummen mjölk (ca 40°)
  •  200 g rumsvarmt smör
  •  3 msk finhackad syltad ingefära
  •  1 dl finhackade aprikoser
  •  3 msk hackade torkade tranbär
TOPPING:
  •  ägg
  •  1 msk vatten
  •  2 msk flagad mandel
  •  2 msk pärlsocker
Gör så här
  • Vispa äggen lätt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ner den ljumma mjölken och äggen. Rör om ordentligt. Arbeta tills du får en mjuk, kladdig deg, gärna med en hushållsassistent eller degkrokarna på elvispen. Täck degen med plastfolie och låt den jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
  • Klicka i smöret och blanda ner de syltade och torkade frukterna. Arbeta degen tills den är slät.
  • Klipp till bitar av bakplåtspapper och fodra konservburkar (som rymmer ca 2 dl) med papperet. Eller ställ ut 10 stora, stadiga muffinsformar på en plåt.
  • Fördela degen i formarna och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40 min.

Topping

  • Sätt ugnen på 175°. Pensla bullarna med ägg uppvispat med vatten. Strö över mandel och pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 25-30 min.