Kålsallad med sherryvinägrett

Ingredienser

Ugnsbakad kål

  • 400 g brysselkål
  • 400 g röd spetskål
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • salt
  • peppar

vinägrett

  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • 0,5 dl sherryvinäger (eller annan god mustig vinäger)
  • 0,5 dl mandelspån
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 rödlök
  • 10 kryddpepparkorn
  • 4 msk honung
  • 1 apelsin, zesten (ca 1 msk)
  • salt

Garnering

  • 1 hjärtkål (eller annan vacker bladkål)
  • 1 apelsin
  • 1 granatäpple
  • 1 kruka persilja

Gör så här

  1. Ugnsbakad kål
    Värm ugnen till 230 grader.
  2. Tvätta och dela brysselkålen på mitten, tvätta och dela rödkålen i mindre klyftor.
  3. Lägg upp kålen i en ugnssäker form och ringla över rapsolja. Krydda med salt och peppar. Bland om ordentligt.
  4. Tillaga i ugnen i ca 10-15 minuter beroende på effekten på ugnen. Kålen ska ha mjuknat men ha ett härligt tuggmotstånd.
  5. Vinägrett
    Häll olja i en kastrull och tillsätt madelspån.
  6. Skala och skiva vitlök och rödlök. Fräs löken, vitlök och mandeln i kastrullen någon minut tills det börjar dofta härligt och löken börjat få lite färg.
  7. Mortla kryddpepparkornen.
  8. Tillsätt honung, kryddpepparkornen och sherryvinäger till kastrullen och låt sjud några minuter.
  9. Riv och tillsätt apelsinzest och blanda ut i den varma vinägretten, smaka av med salt.
  10. Garnering
    Skala och filea en apelsin. Ta ur kärnorna ur ett granatäpple.
  11. Blanda om den ugnsbakade kålen med vinägretten. Lägg upp på ett serveringsfat och garnera med apelsinfiléerna, granatäpplekärnorna, persilja och en halverad hjärtkål.
  12. Smaksätt lite extra apelsinsaft från den zestade apelsinen om du önskar.

(Ernst recept)