Ingredienser
Ugnsbakad kål
- 400 g brysselkål
- 400 g röd spetskål
- 0,5 dl kallpressad rapsolja
- salt
- peppar
vinägrett
- 0,5 dl kallpressad rapsolja
- 0,5 dl sherryvinäger (eller annan god mustig vinäger)
- 0,5 dl mandelspån
- 2 klyftor vitlök
- 1 rödlök
- 10 kryddpepparkorn
- 4 msk honung
- 1 apelsin, zesten (ca 1 msk)
- salt
Garnering
- 1 hjärtkål (eller annan vacker bladkål)
- 1 apelsin
- 1 granatäpple
- 1 kruka persilja
Gör så här
- Ugnsbakad kål
Värm ugnen till 230 grader. - Tvätta och dela brysselkålen på mitten, tvätta och dela rödkålen i mindre klyftor.
- Lägg upp kålen i en ugnssäker form och ringla över rapsolja. Krydda med salt och peppar. Bland om ordentligt.
- Tillaga i ugnen i ca 10-15 minuter beroende på effekten på ugnen. Kålen ska ha mjuknat men ha ett härligt tuggmotstånd.
- Vinägrett
Häll olja i en kastrull och tillsätt madelspån. - Skala och skiva vitlök och rödlök. Fräs löken, vitlök och mandeln i kastrullen någon minut tills det börjar dofta härligt och löken börjat få lite färg.
- Mortla kryddpepparkornen.
- Tillsätt honung, kryddpepparkornen och sherryvinäger till kastrullen och låt sjud några minuter.
- Riv och tillsätt apelsinzest och blanda ut i den varma vinägretten, smaka av med salt.
- Garnering
Skala och filea en apelsin. Ta ur kärnorna ur ett granatäpple. - Blanda om den ugnsbakade kålen med vinägretten. Lägg upp på ett serveringsfat och garnera med apelsinfiléerna, granatäpplekärnorna, persilja och en halverad hjärtkål.
- Smaksätt lite extra apelsinsaft från den zestade apelsinen om du önskar.
(Ernst recept)