Att torsk är nyttigt har de flesta koll på, men i denna fräscha rätt får vi till en riktig näringsbomb i och med de röda ingredienserna i salladen. Den röda färgen i tex tomat är en antioxidant som heter lykopen, vilken minskar risken för blodpropp och vissa typer av cancer.
Tid: ca 30 min
För 4 personer
- 2 msk salt
- 1/2 l iskallt vatten
- 4 ryggfiléer av MSC-märkt torsk (à 150 g)
- 2 msk smör
- svart quinoa till servering
Sallad
- 1 rödlök
- 1 röd chili (t ex spansk peppar)
- 1 röd paprika
- 250 g körsbärstomater
- 3 msk olivolja
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1/2 krm vanilj i pulverform
- 1 dl granatäppelkärnor (färska eller frysta)
Gör så här
- Blanda salt och vatten i en bunke och lägg i fisken. Låt ligga ca 15 minuter.
- Sallad: Skala, dela och skiva löken tunt. Dela och kärna ur chili och paprika. Strimla chilin och skär paprikan i bitar. Skär tomaterna i halvor.
- Blanda olja, salt, peppar och vaniljpulver i en skål. Rör i lök, chili, paprika, tomat och granatäppelkärnor.
- Ta upp och torka av fisken. Stek fisken i smör i en stekpanna, ca 1 minut.
- Häll salladen över fisken i pannan och låt allt koka ihop 3–4 minuter.
- Servera med quinoa, gärna svart.
Tips
Fisken blir fastare och jämnare salt när den får ligga i en rimningslag en stund före stekning.