Stekt torsk med varm sallad

Att torsk är nyttigt har de flesta koll på, men i denna fräscha rätt får vi till en riktig näringsbomb i och med de röda ingredienserna i salladen. Den röda färgen i tex tomat är en antioxidant som heter lykopen, vilken minskar risken för blodpropp och vissa typer av cancer.

Tid: ca 30 min

För 4 personer

  • 2 msk salt
  • 1/2 l iskallt vatten
  • 4 ryggfiléer av MSC-märkt torsk (à 150 g)
  • 2 msk smör
  • svart quinoa till servering

Sallad

  • 1 rödlök
  • 1 röd chili (t ex spansk peppar)
  • 1 röd paprika
  • 250 g körsbärstomater
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 krm vanilj i pulverform
  • 1 dl granatäppelkärnor (färska eller frysta)

Gör så här

  1. Blanda salt och vatten i en bunke och lägg i fisken. Låt ligga ca 15 minuter.
  2. Sallad: Skala, dela och skiva löken tunt. Dela och kärna ur chili och paprika. Strimla chilin och skär paprikan i bitar. Skär tomaterna i halvor.
  3. Blanda olja, salt, peppar och vaniljpulver i en skål. Rör i lök, chili, paprika, tomat och granatäppelkärnor.
  4. Ta upp och torka av fisken. Stek fisken i smör i en stekpanna, ca 1 minut.
  5. Häll salladen över fisken i pannan och låt allt koka ihop 3–4 minuter.
  6. Servera med quinoa, gärna svart.

Tips

Fisken blir fastare och jämnare salt när den får ligga i en rimningslag en stund före stekning.