Recept på ett underbart glutenfritt kuvertbröd med mycket smak. Brödet gör du av bland annat linfrön, fänkålsfrön, anisfrön, havremjöl och glutenfri mjölmix. Gott att servera som tillbehör till middagen.
Tid: 1 timme 15 min
- 50 g jäst
- 5 dl havremjölk, vatten eller mjölk
- 2 msk olja
- 1/2 dl linfrön
- 1 tsk salt
- 1 tsk hela fänkålsfrön
- 1 tsk hela anisfrön
- 3 dl havremjöl
- 7 dl ljus, glutenfri mjölmix (7 dl motsvarar ca 450 g)
Gör så här
- Smula ner jästen i degbunken. Värm havredrycken, vattnet eller mjölken och oljan till fingervärme, 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills den lösts upp.
- Blanda ner linfrön, salt, stött fänkål och anis samt havremjöl.
- Tillsätt hälften av mjölmixen. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin. Blanda ner resten av mjölmixen, men spara lite till utbakningen. Fortsätt arbeta degen tills den blir slät och smidig och släpper bunkens kanter.
- Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter.
- Strö resten av mjölet på arbetsbänken. Knåda degen och dela den. Forma till två längder, dela varje i 10 jämnstora bitar (för 20 st) och forma till släta bullar.
- Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och täck med bakduk. Låt jäsa ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Grädda i övre delen av ugnen 10–12 minuter, passa så att bröden inte får för mycket färg. Låt svalna under bakduk.