Att baka med tomatjuice eller morotsjuice ger brödet både vacker färg och spännande smak.
Cirka 25 bitar
Ingredienser:
25 g jäst (½ paket)
3 1/2 dl tomatjuice, morotsjuice eller grönsaksjuice
1 tsk salt
2 msk olivolja
Smaksättning:
Basilika till tomatjuice,
timjan till morotsjuice
eller citronpeppar till grönsaksjuice
7–8 dl vetemjöl
Garnering:
Oliver
2 msk olivolja
Havssalt
Gör så här:
- Smula jästen. Värm vätskan till 37 grader och häll över jästen.
- Tillsätt salt, olja, kryddor och det mesta av mjölet.
- Tillsätt eventuellt mera mjöl efter hand och knåda degen smidig.
- Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
- Arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Platta ut den på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ner oliver jämnt över degen, pensla med olja och strö över salt. Grädda i 15–20 minuter.
- Låt svalna under bakduk och skär sedan i rutor.