Tid: ca 3 ½ timmar inkl jäsning
Ugn: 250 grader
- 35 g jäst
- 1 msk grovt salt
- 6 dl vatten
- 17 dl vetemjöl
- 1 msk olivolja (till plåten)
Gör så här
- Värm vattnet till fingertoppsvärme (37°), slå lite av det över den smulade jästen och rör tills jästen löst sig.
- Blanda i resten av degspadet och saltet och därefter mjölet, lite i i taget. Arbeta i maskin 5-7 minuter. Degen ska vara ganska lös, då bli brödet luftigt.
- Låt jäsa under duk dragfritt och i rumstemperatur i 2 timmar.
- Smörj en plåt med olivolja. Förvärm ugnen till 250°.
- Slå ut degen på mjölat bord, strö över lite mjöl och dela i två delar med hjälp av degskrapa. Forma till limpor och lägg på plåten. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
- Sätt in en skål med lite vatten i botten av ugnen (för att bilda ånga). Grädda i 15-20 minuter på näst nedersta falsen tills bröden fått brun skorpa. Ta ut vattenskålen och sänk temperaturen till 180°. Grädda ytterligare ca 30 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.