- 3 äggvitor
- 2 1/2 dl mandelmjöl
- 1 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 3 msk konc flädersaft
- 1/2 l färska jordgubbar
Vaniljkokt rabarber
- 350 g rabarberstjälkar
- 1/2 vaniljstång
- 2 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 2 msk färskpressad citronjuice
Till garnering
- myntablad
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Vispa äggvitorna till ett vitt fluffigt skum med elvisp. Vänd försiktigt ner mandelmjöl och socker. Häll smeten i en smord avlång form, ca 12×30 cm (eller rund, ca 24 cm i diameter). Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.
- Vaniljkokt rabarber: Ansa rabarbern och skär i ca 3 cm stora bitar. Dela vaniljstången längs med och skrapa ut fröna.
- Lägg vaniljstång, frön, socker, vatten och citronjuice i en kastrull. Låt koka upp. Sänk värmen och lägg i rabarbern. Låt sjuda på svag värme 3-5 minuter, tills den mjuknar. Ta från värmen och låt svalna i lagen.
- Vispa grädden och blanda med flädersaften. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Lyft upp rabarbern ur lagen och låt rinna av.
- Lägg på hälften av rabarbern. Bred på grädden. Toppa med resterande rabarber och jordgubbarna.
- Till garnering: Garnera med mynta.