Grön ärtsoppa
- 2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk smör
- 2 dl torrt vin eller mousserande vitt vin
- 1 l vatten
- 3 msk konc kycklingfond
- 750 g gröna ärter
- salt
- peppar
Till garnering
- finstrimlad lök
- strimlade örter
- ätliga blommor
Örtkräm
- 2 dl crème fraiche
- 1 1/2 dl hackade örter (t ex gräslök, mynta, persilja)
- 1/2 msk finrivet citronskal
- 2 krm salt
Gör så här
- Örtkräm: Rör ihop crème fraiche, örter och citronskal. Krydda med salt. Ställ åt sidan.
- Soppa: Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
- Fräs lök och vitlök i smör i en gryta tills de är mjuka, ca 3 minuter. Tillsätt vinet, men spara gärna 1/2 dl om det är mousserande (för 4 port).
- Låt koka upp. Häll sedan på vatten och kycklingfond. Koka upp igen. Tillsätt ärterna och koka ytterligare ca 3 minuter. Lyft upp ca 1 dl ärter och spara till garnering (för 4 port).
- Mixa soppan slät och skummig med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev det sista mousserande vinet.
- Lägg en klick örtkräm i 4 soppskålar (för 4 port).
- Till garnering: Toppa med ärter, strimlad lök, strimlade örter och gärna ätliga blommor. Slå på soppan och servera genast.