30 stycken
- 25 g jäst
- 5 dl standardmjölk
- 1 dl strösocker
- 2 paket saffran (1 g)
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 krm salt
- 12 dl vetemjöl (ca 720 g)
Fyllning och pensling:
- 100 g rumsvarmt smör
- 200 g mandelmassa
- 200 g färska hallon
- 0,5 dl strösocker
- 1 ägg till pensling
Kristyr:
- 1 äggvita
- 2,5 dl florsocker
- florsocker att pudra ovanpå
Gör så här
- Ugn: 225º
- 30 min + 1,5 tim att jäsa
- Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, socker och saffran till 37° och häll i bunken. Rör om tills jästen lösts upp.
- Klicka i smöret och tillsätt saltet. Häll i mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta degen för hand 10 min eller 5 min med degblandare. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
- Kavla ut degen på en mjölad bänk, till en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred ut smöret och riv över mandelmassan. Fördela hallonen ovanpå, strö på socker och rulla ihop från långsidan. Skär i bitar, ca 4 cm, och lägg i stora muffinsformar. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 min.
- Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Kristyr:
Vispa äggvita och florsocker med elvisp tills det är riktigt vitt. När bullarna svalnat, ringla över kristyren och pudra med florsocker.