Lussekatter med Kesella

48 st

  • 100 g margarin (gärna flytande)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g kesella
  • 1,5 dl socker eller vit sirap
  • 1 g saffran (2 påsar à 1/2 g)
  • 0,5 tsk salt
  • 17 dl vetemjöl

Garnering och pensling:

  • 1 dl russin
  • 1 ägg

Gör så här

  • Ugn: 225º
  • 2 timmar
  1. Smält det fasta fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37° (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart mjölken.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, eventuellt flytande margarin, kesella och socker eller sirap.
  3. Stöt eventuellt saffranet med saltet i en mortel innan det blandas i bunken tillsammans med nästan allt mjöl. Knåda ihop degen för hand eller i maskin tills den är smidig och släpper bunkens kant.
  4. Jäs degen övertäckt 30 – 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

Figurer

Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en ca 2 cm tjock kaka. Ta ut figurer med pepparkaksmått.

Lussekatter eller snoddar

Dela degen i 2 delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 24 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa. Till lussekatter rullas ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad. Till snoddar (lindebarn) viks längden på mitten och ändarna viras ihop.

Lägg de utbakade bröden på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs bröden under bakduk 30 – 40 minuter.Värm ugnen under tiden till 225°.Tryck ner russin som garnering. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5 – 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.