48 st
- 100 g margarin (gärna flytande)
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 250 g kesella
- 1,5 dl socker eller vit sirap
- 1 g saffran (2 påsar à 1/2 g)
- 0,5 tsk salt
- 17 dl vetemjöl
Garnering och pensling:
- 1 dl russin
- 1 ägg
Gör så här
- Ugn: 225º
- 2 timmar
- Smält det fasta fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37° (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart mjölken.
- Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, eventuellt flytande margarin, kesella och socker eller sirap.
- Stöt eventuellt saffranet med saltet i en mortel innan det blandas i bunken tillsammans med nästan allt mjöl. Knåda ihop degen för hand eller i maskin tills den är smidig och släpper bunkens kant.
- Jäs degen övertäckt 30 – 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
Figurer
Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en ca 2 cm tjock kaka. Ta ut figurer med pepparkaksmått.
Lussekatter eller snoddar
Dela degen i 2 delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 24 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa. Till lussekatter rullas ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad. Till snoddar (lindebarn) viks längden på mitten och ändarna viras ihop.