Flädersaft

den

Ger cirka 4 liter saft

50 stora fläderblomsklasar, sköljda eller bara skakade
4 citroner, skurna i ganska tunna skivor
3 l socker
100 g citronsyra eller 1 färsk citron som pressas
3 l vatten

gör så här

1. Lägg blommorna och citronskivorna i en ren hink.2. Koka upp vatten och socker, så sockret smälter.

3. Blanda ut citronsyran i lite kallt vatten och häll i sockervattnet.

4. Häll det kokande vattnet ner i hinken över blommor och citron. Rör om.

5. Täck med en tygbit och låt stå så svalt som möjligt, rumstemperatur går också, i 5 dygn. Rör om varje dag.

6. Sila upp saften, det kan behövas flera silningar och gärna sista gången genom en silduk för att få bort pollen.

7. Förvara i kylskåp. Flädersaft går väldigt bra att frysa in. Använd tex glasslådor eller små petflaskor. Den blir inte helt frusen, så fryser du in i en stor burk går att skopa ur önskad mängd med sked.