Ljuvliga morotsbröd med solrosfrön på toppen till frukost eller mellis. Morötter och yoghurt gör bröden både nyttiga och saftiga. Varma med smältande smör på påminner de om scones.
- 3 morötter (3 motsvarar ca 300 g)
- 1/2 paket jäst (1/2 paket motsvarar 25 g)
- 5 dl mild yoghurt (3%) plus extra till pensling
- 1 tsk salt
- 5 dl grahamsmjöl
- 6 dl vetemjöl plus extra till utbakning
- 1 dl solrosfrön
Gör så här
- Skala och finriv morötterna. Smula jästen i en bunke. Tillsätt yoghurt och salt. Rör runt tills jästen lösts upp.
- Blanda ner morötter och mjöl. Arbeta till en smidig deg.
- Låt degen jäsa under bakduk 1 timme och 15 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat underlag. Skär den i 6 bitar (för 6 bröd). Forma till runda, lite platta bröd. Lägg dem på en bakpappersklädd
plåt. - Skåra ett kryss i mitten av kakorna pensla med yoghurt och strö över solrosfrön. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225ºC .
- Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna på galler