Att koka egen blåbärssoppa blir himmelskt gott! Genom att servera den med en len mousse på vit choklad smaksatt med citron och toppa med frasiga smulor av mördegskex och knaprig mandel blir det dessutom till en supersmarrig dessert.
Vit chokladmousse
- 100 g vit choklad
- 2 dl vispgrädde
- finrivet skal av 1/2 citron
Mandelcrunch
- 25 g smör
- 1/2 dl hackad sötmandel
- 1 msk mörkt muscovadoråsocker
- 8 smulade kex av mördeg (t ex Brago)
Blåbärssoppa
- 1 paket frysta blåbär (à 250 g)
- 2 dl vatten
- 3 msk socker
- 1/2 msk potatismjöl
Gör så här
- Vit chokladmousse: Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden i en kastrull. Ta från värmen. Lägg i chokladen och rör tills all choklad har smält. Tillsätt citronskalet. Låt svalna, täck över och ställ i kylen tills det blivit kallt, gärna över natten.
- Mandelcrunch: Bryn smöret i en liten kastrull tills det doftar svagt av kola och har fått lite färg. Tillsätt mandel, muscovadoråsocker och kexen. Låt bryna 1⁄2 minut. Lägg upp på en tallrik för att svalna.
- Blåbärssoppa: Värm blåbär, vatten och socker i en kastrull. Rör ut potatismjölet i 1 msk kallt vatten. Häll det under omrörning i kastrullen. Låt precis koka upp och ta från värmen. Blåbären ska behållas hela. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Vid servering: Vispa den kalla chokladmoussen tills den är fluffig med elvisp. Häll blåbärssoppan i skålar eller i vida glas. Toppa med en klick mousse. Strössla över mandelcrunch.